Koulutusohjelman historia
Erä- ja luonto-oppaan ensiaputaito on suomalainen eräensiavun koulutusohjelma.
Koulutusohjelman juuret ulottuvat vuoteen 2022, jolloin erä- ja luonto-oppaita kouluttavan oppilaitoksen suunnalta esitettiin toive laatia eräoppaan työtehtäviin täsmällisesti kohdennettu ensiapukoulutus. Tarve perustui oppilaitostasolla tunnistettuun ongelmaan, jonka mukaan perinteiset ensiapukurssit eivät tarjonneet riittäviä työkaluja maasto-olosuhteissa toimiseen.
Ongelmaa oli yritetty vuosien mittaan ratkaista ideoimalla omia eräensiapukoulutuksia perinteisen ensiavun peruskurssin jatkoksi ja näitä koulutuksia pidettiin mm. luontoalan opettajien vetämänä.
Kokonaan uuden koulutusohjelman suunnittelu aloitettiin rakentamalla koulutukselle mahdollisimman vahvat perustukset. Koulutusohjelman sisältö suunniteltiin siten, että se suoraan ottaa huomioon erityisesti luonto- ja ohjelmapalvelujen järjestämiseen liittyvän lainsäädännön ja eri viranomaistahojen asettamat vaatimukset. Lue lisää..
Koulutusohjelman suunnittelutyö toteutettiin vuosien 2022 – 2023 aikana ja ensimmäinen pilottikoulutus toteutettiin eräopasopiskelijoille Sipoonkorven kansallispuistossa 17.9.2023 alkaen. Oppilaitosten tarpeisiin suunniteltu koulutus koostui yhteensä neljästä päivästä (2+2) ja 32 oppitunnin kokonaisuus toteutettiin 100% lähiopetuksena.
Pilottikurssi järjestettiin myös Jyväskylässä 16.10.23 alkaen, jolloin kohderyhmänä toimivat maastopyöräohjaajat. Maastopyöräohjaajien kohderyhmän kanssa havaittiin, että koulutukseen liittyvä teoriaopetus olisi optimaalista siirtää verkko-opinnoiksi ja suorittaa hyvissä ajoin ennen lähiopetuspäiviä. Koulutusohjelman teoria on laaja ja sen omaksuminen on helpompaa pienemmissä erissä.
Pilottikursseilta saatuja kokemuksia hyödynnettiin jakamalla koulutus kahteen osaan. Ensimmäinen osa koostui neljästä teemawebinaarista ja toinen osa käytännönläheisestä lähiopetusjaksosta.
Tässä vaiheessa kysyntä oli jo laajentunut oppilaitosten ulkopuolelle. Koulutusohjelma virallistettiin hakemalla sille patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tavaramerkkisuoja ja lähdettiin valmistautumaan koulutuksen julkaisuun myös vapailla markkinoilla.
Marraskuussa 2023 toteutettiin koulutusohjelman viimeinen pilotti ja pioneeriasiakkaiksi saatiin arktisiin hiihtovaelluksiin erikoistunut matkatoimisto Ankarat Avotunturit.
Ankarat avotunturit on Suomen johtava arktisten hiihtovaellusten asiantuntija, joka johdattaa retkikuntia mm. Huippuvuorille, Grönlannin mannerjäätikölle ja Islantiin.
Kehitystyön lopputuloksena syntyi oppilaitosten ja työelämän yhteistyönä suunniteltu – erittäin laadukas koulutusohjelma, joka palvelee luonnossa liikkujan tarpeita ja vastaa kaikkiin ensiapukoulutukselle kohdistuviin viranomaisvaatimuksiin.
Koulutuksen aidosti suomalainen syntyperä on yksi tärkeä perusarvo ja tätä tärkeäksi koettua perusarvoa tullaan vaalimaan myös jatkossa.
Uusi koulutusohjelma käynnistyy
Tammikuussa 2024 laajennettiin tarjonta myös oppilaitosten ulkopuolelle ja aloitettiin koulutusten tarjoaminen kaikille eräensiaputaidoista kiinnostuneille. Koulutus koostui neljästä lähiopetuspäivään valmistavasta webinaarista ja kaksipäiväisestä lähiopetusjaksosta. Teemawebinaarit suunniteltiin itsenäisiin opintokokonaisuuksiin, joten oppilas pystyi opiskelemaan ne valitsemassaan järjestyksessä.
Lähiopetusjaksoja vuoden 2024 aikana järjestettiin viisi kertaa, joista pohjoisin vaihtoehto toteutettiin Enontekiöllä. Lähiopetusjaksolle osallistuessaan oppilas oli saanut 16 oppituntia valmistavaa teoriaopetusta ja lähiopetusjaksoilla voitiin keskittyä taitojen oppimiseen käytännössä.
Oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö jatkui taustalla ja yhä useampi oppilaitos varasi koulutusjaksoja itselleen. Entuudestaan tuttujen oppilaitosten lisäksi koulutusta järjestettiin syksyllä 2024 myös Muoniossa (Lappia).
Webinaaritallenteelta opiskelu suosituinta
Oppimismenetelmiä kehitettiin systemaattisesti ja livewebinaarien rinnalle tarjottiin joustava vaihtoehto, joka perustui itsenäiseen opiskeluun webinaaritallenteelta.
Oppilailta kerättyjen palautteiden perusteella tallenteelta opiskelu koettiin mieluisimpana vaihtoehtona, sillä uuden asian oppimista oli helpompi tehdä itselle sopivissa paloissa esimerkiksi tunti kerrallaan. Webinaarien kehuttiin toimivan äänikirjan tapaan hyödyllisenä ja viihdyttävänä ajanvietteenä esimerkiksi pitkien automatkojen aikana.
Tallenneopiskelusta saatu palaute oli niin positiivista, että koulutuksen ensimmäistä vaihetta päätettiin kehittää entistä enemmän itsenäisen opiskelun suuntaan.
Verkkoympäristön kehitystyö aloitettiin ja oppimisalustan testiversio julkaistiin joulukuussa 2024.
Selkeyttä kurssitodistuksiin
Koulutusohjelma suunniteltiin alkujaan vastaamaan vain ensiavun jatkokurssin / ea2 – tason vaatimuksiin ja suunniteltiin toteutettavaksi vain laajempana versiona. Tähän toimintamalliin on tulossa uudistus vuonna 2025.
Vuoden 2025 alusta saakka koulutusohjelman ensimmäinen vaihe sisältää 16 oppituntia itsenäistä verkko-opiskelua ja se tehdään tarkoitusta varten rakennetulla oppimisalustalla. Oppilas suorittaa itselleen sopivalla aikataululla yhteensä neljästä teemasta koostuvan teoriaopiskelun. Teoria perustuu videomuotoiseen opetusmateriaaliin. Itsenäiseen opiskeluun sisältyy myös pieniä oppimistehtäviä ja oppimista arvioiva loppukoe.
Hyväksytysti suoritetun loppukokeen jälkeen opiskelijalle kirjoitetaan ensiavun peruskurssia (16 oppituntia) vastaava ensiaputodistus.
Ykkösvaiheen voi suorittaa erillisenä kurssina tai sisällyttää se osaksi laajempaa koulutuspakettia.
Mikäli oppilas osallistuu myös kaksipäiväiselle lähiopetusjaksolle, kirjoitetaan oppilaalle ensiavun jatkokurssia (32 oppituntia) vastaava ensiaputodistus. Kokonaistuntimäärän ollessa 32 oppituntia (teoria + käytäntö), voidaan puhua ihan mittavan laajasta ensiapukoulutuksesta ja tämä koulutuspaketti vastaa myös vaativiin tarpeisiin.
Koulutusohjelman kummatkin vaiheet suorittaneille (16+16) avautuu mahdollisuudet myös jatko-opiskeluun ja taitojen syventämiseen.
Koulutusohjelman tulevaisuudennäkymät
Vuoden 2024 aikana koulutuksen (32h) suoritti yhteensä 145 asiakasta ja koulutusjaksojen jälkeen kerätty palaute oli positiivista. Erityistä kiitosta sai opetuksen toteuttaminen hybridimallilla, jossa laadukkaasti toteutettua teoriavaihetta seuraa käytännönläheinen lähiopetusjakso.
Tulevina vuosina koulutusta kehitetään entistä paremmaksi ja vuoden 2025 yhtenä tärkeänä tavoitteena on entistä laadukkaamman verkko-oppimisympäristön kehittäminen.
Omatoimisesta opiskelusta on tavoitteena tehdä mahdollisimman sujuvaa ja oppilaan omiin aikatauluihin parhaiten sopivaa. Lähiopetusjakson toteutustapa on vakioitunut ja hyväksi todettua mallia jatketaan myös vuonna 2025.
Koulutusohjelma on suomalainen ja sisällöllisesti perustuu parhaisiin akuuttihoidon ja ensihoidon käytänteisiin. Koulutus noudattaa Suomen elvytysneuvoston ja Euroopan elvytysneuvoston (ERC) elvytys- ja ensiapuohjeita. Koulutus sisältää tutkimukseen perustuvia ja nykytiedon valossa parhaaksi todettuja käytänteitä sotalääketieteen ja länsimaisen lääketieteen hoitosuosituksista. Hoitosuosituksissa nojataan Suomessa vallitseviin käytänteisiin ja parhaaksi todettuihin toimintamalleihin (Käypähoito-suositukset). Koulutusta kehitetään samaan tahtiin miten parhaaksi todetut käytänteen ja hoitosuositukset kehittyvät.
Oppilaiden suunnalta on esitetty toiveita laajentaa koulutusta siten, että se vastaisi jatkokoulutusten jälkeen ns. Wilderness First Responder – tasoa. WFR – kurssitodistukseen tähtäävä jatkokoulutuspolku käynnistyy vuonna 2025.
Wilderness Medical – skene lyhyesti
Wilderness ensiapukurssit ovat suosittuja Yhdysvalloissa ja wilderness ensiapukursseja tarjoavat useat eri Yhdysvaltalaiset firmat. Näitä ovat mm. NOLS Wilderness Medicine, Wilderness Medical Associates (WMA), Solo Schools ja parikymmentä muuta. Wilderness ensiapukoulutuksia järjestetään myös partiolaisille ja partiolaisten toimesta (Boy Scouts).
Yhdysvalloissa on monimutkainen lainsäädäntö ja Yhdysvalloissa oman oikeusturvan kannalta sertifioinnit, manuaalit ja protokollat ovat tärkeitä. Sertifikaatteihin perustuva yhteiskunta tarjoaa myös valtavan kysynnän erilaisten sertifikaattien myynnille. Sertifikaattien myynti on iso bisnes ja kaikki firmat pyrkivät profiloitumaan parhaaksi ja ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi.
Yhdysvalloissa eräensiapukoulutusten villiä kenttää koordinoimaan on perustettu ensiapujärjestöjen järjestö: Wilderness Medical Society (www.wms.org). Järjestö pyrkii laatimaan yhteisiä pelisääntöjä mm. koulutusten sisältövaatimuksiin ja minimituntimääriin.
Yhdysvalloissa erilaisia eräensiavun koulutustasoja kuvaillaan lyhenteillä; WFA, WAFA ja WFR.
WFA lyhenne muodostuu sanoista Wilderness First Aid ja kyseessä on 16 oppitunnin mittainen kurssi, joka sisältää tietyt ennalta määritellyt tiedot ja taidot. WAFA lyhenne muodostuu sanoista Wilderness Advanced First Aid ja sen laajuus on minimituntimäärissä mitattuna vähintään 36 oppituntia. WFR on lyhennekursseista laajin ja sen suoritusvaatimuksiin kuuluu vähintään 70 oppitunnin kokonaisuus, josta vähintään 45 tuntia on toteutettava lähiopetuksena.
Yhdysvaltalaisilla lyhennekursseilla ei ole mitään virallista asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa eikä WFA / WAFA- tai WFR – kurssia tunnisteta suomalaisessa järjestelmässä. WFA kurssia voidaan verrata ensiavun peruskurssin tasoon ja WAFA kurssia ensiavun jatkokurssin tasoon. Reilun viikon mittainen (8-10 päivää) WFR vertautuu suomalaisessa arvioinnissa ensiavun jatkokurssin tasoon.
Tutustu koulutusten vertailutaulukkoon täällä.
Suomalainen Wilderness First Responder – koulutus
Koulutusohjelmaa kehitetään oppilailta saatujen palautteiden avulla entistä paremmaksi ja jatkokouluttautumista on tarjolla jo seuraavan vuoden puolelle. Wilderness First Responder (WFR) – kurssitodistukseen tähtäävä jatkokoulutuspolku käynnistyy 2025.
Vaikka WFR – kurssitodistuksella ei olisikaan virallista tunnustettavuutta suomalaisessa yhteiskunnassa, on jatkokouluttautuminen hyödyllistä erityisesti tietojen ja taitojen vahvistamisen näkökulmasta tarkasteltuna.
Ensiaputaito- konsepti tarjoaa WFR – koulutuksen tärkeimmät taidot jo heti peruskoulutusvaiheessa. Näitä ovat mm. henkeä uhkaavan verenvuodon tyrehdyttäminen hemostaattisidosta käyttämällä ja helikopterievakuointiin liittyvä tieto-taito.
Kouluttaja(t)
Kouluttajana kursseilla toimii Tommi Ulmanen (Ensihoitaja YAMK). Käytettävissä on myös muutama erikoiskouluttaja erityisempiä tarpeita varten. Erityiskoulutuksista lisätietoa myöhemmin.
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan 100% suomalaiseen vaihtoehtoon!